Acasa Echipa Context Stiintific Obiective Plan de lucru Rezultate Rapoarte
EN

Cluster este o misiune ESA lansata in anul 2000 care va livra date stiintifice masurate pina la sfirsitul anului 2017. Formata din patru sateliti identici care zboara in formatie tetraedrala prin zone cheie ale magnetosferei Terestre, misiunea permite pentru prima oara o analiza tridimensionala a proceselor fundamentale care au loc in plasma magnetizata din jurul Pamintului.

Unul din cele 11 instrumente de la bordul fiecarui satelit, magnetometrul de tip "Flux Gate" (FGM) livreaza masuratori de inalta rezolutie a celor trei componente ale vectorului cimp magnetic. Pentru a fi folosite, datele primare transmise de FGM trebuie in prealabil calibrate. Pentru ca datele de cimp magnetic sint folosite printre altele la calibrarea altor instrumente de la bordul satelitilor, punerea la dispozitie rapid a datelor de cimp magnetic are o importanta majora pentru succesul misiunii. Calibrarea zilnica asigurata de TUNED livreaza seturi de parametrii de calibrare valide pe parcursul unei zile, pentru fiecare zi a misiunii.

Datorita manevrelor orbitale care au adus perigeul satelitilor la altitdini joase unde cimpul magnetic este foarte intens, complexitatea calibrarii datelor FGM a crescut substantial in ultimii ani ceea ce duce la necesitatea unei strategii de calibrare automate. Plecind de la instrumentele de calibrare curente, TUNED pune la dispozitie pachet software care automatizeaza partile cele mai consumatoare de timp ale determinarii parametrilor de calibrare.

Activitatea de calibrare beneficiaza de colaborarea cu Echipa de calibrare FGM de la Universitatea Tehnica din Braunschweig si este bazata pe tehnici si software dezvoltat inainte de lansarea Cluster si in timpul misiunii.

Avind in vedere ca flota Cluster faciliteaza o analiza tridimensionala a cimpului magnetic (precum si a altor parametrii ai plasmei circumterestre). datele transmise sint deosebit de potrivite pentru studiul fenomenelor nestationare care au loc in vecinatatea socului din fata magnetosferei Terestre. O problema care inca necesita atentie este accelerarea electronilor si energizarea plasmei in vecinatatea socului. TUNED isi propune investigarea dinamicii electronilor la trecerea socului folosind datele masurate de satelitii Cluster. Studiul teoretic si simularile numerice vor completa analiza datelor experimentale. Functia de distributie a electronilor si potentialul de cross-shock in sistemul de referinta deHofmann-Teller va fi evaluat si comparat cu predictiile teoretice.

Copyright ©2013 GPSM