Acasa Echipa Context Stiintific Obiective Plan de lucru Rezultate Rapoarte
EN

Proiectul ALEOS, sprijinit de Agentia Spatiala Romana (ROSA) prin programul STAR, se concentreaza pe electrodinamica ionosferei, cu accent pe zona aurorala - unde liniile de camp magnetic realizeaza o conexiune directa intre ionosfera-termosfera colizionala si magnetosfera necolizionala. Masuratorile multi-punct ale misiunii Swarm, conjugate cu date terestre, fac posibila pentru prima data o examinare sistematica a inchiderii ionosferice a curentului asociate cu aurora.

Misiunea Swarm ofera date multi-punct de inalta rezolutie din partea de joasa altitudine a sistemului magnetosfera-ionosfera-termosfera (M-I-T), date complementare celor obtinute de misiunea Cluster a ESA in proximitatea regiunii de accelerare aurorala (AAR) si de misiunea THEMIS a NASA in foaia de plasma. Cu Swarm, date multi-punct sunt disponibile in-situ din toate regiunile cheie ale circuitului de curent auroral, mai precis regiunea generator (explorata de THEMIS), zona AAR (explorata de Cluster) si zona rezistiva I-T (explorata cu ajutorul Swarm si al observatoarelor terestre).

ALEOS este realizat de Grupul de Plasma Spatiala si Magnetometrie (GPSM) din cadrul Institutului de Stiinte Spatiale (ISS) din Bucuresti,Magurele. ALEOS beneiciaza de rezultatele efortului de validare a datelor intreprins in cadrul proiectului VALS si beneficiaza de colaborarile internationale ale GPSM.

Stanga: Reprezentare artistica a satelitilor Swarm Centru: Constelatia Swarm pe orbita, cu doi sateliti alaturati, la 460km altitudine, si un al treilea satelit pe o orbita mai inalta, la 530km altitudine. Credit: ESA. Dreapta: Reprezentare schematica a satelitilor Swarm, Cluster si THEMIS, imrepuna cu regiunile cheie ale circuitului de curent auroral pe care le exploreaza. Dupa Marghitu (2012).



Copyright ©2014 GPSM